åskmoln och rosa ludd

Här delar jag med mig av våran familjs vardag. Familjen består av Storasyster (född 2009) som delar ut order med samma nyck-fullhet som en galen diktator, Lilleman (född 2012) som är väldigt god och glad för det mesta men börjar visa sitt humör som inte är helt olikt systerns (<--- hjälp), Sambon - tillika barnens pappa och så mig - mamman.

fredagsmys och smygande i gotteskåpet

Publicerad 2013-06-28 22:15:00 i Familj, Lilleman, Personligt, Storasyster,

Så, då var denna veckans fredagsmys över i det här huset. Bästa på länge faktiskt. Alla mina tre barn kom i säng tidigt för en gångs skull och jag fick lite lugn och ro för mig själv. Ja, nu har jag ju inte genomgått en über-snabb graviditet här och fått ett barn till utan med mitt tredje barn syftar jag naturligtvis på min sambo - som i många fall är som mitt tredje barn. I alla fall. Lilleman och Sambon nattade varandra och somnade vid en kvart över sju. Båda var mycket trötta efter de senaste dagarnas bravader. Jag nattade Storasyster - i vanlig ordning. När hon somnat och jag kunde smyga ut var klockan tjugo i åtta. Halleluja! En hel kväll för mig själv! Efter att jag röjt undan i huset tog jag mig en go dusch. Mycket välbehövligt efter en arbetsdag. Där efter var det fritt fram för mys. En stor kopp te och en macka med ost och rödlök - nya favvo pålägget - fick börja kvällen. Sen lite kex och ost för att slutligen avslutas med att tyst, tyst smyga mig upp i godis-skåpet och tassa längst bort i huset för att höras så lite som möjligt när jag hällde upp en liten skål med chips. Till bara mig! Min stora last, näst intill choklad med nötter. Mmmm!
När klockan blev tjugo i tio var det slut på friden och jag väcktes ur min utopi av Lilleman som kallade. Det är min natt i natt. Lite klapp och vaggning senare insåg jag att det kanske är lika bra att jag försöker få lite sömn. Sambon har nämligen låtit Lilleman få ovanan att äta välling minst två gånger under natten och dessutom är det mera tänder på gång.
 
En synnerligen trevlig helg önskar jag er! God natt och sov gott!

När olyckan är framme

Publicerad 2013-06-28 16:04:00 i Familj, Lilleman, Personligt,

I onsdags var den tyvärr det hos oss.

Sambon och Lilleman var på lekplatsen medan jag och Storasyster var och handlade. När vi kommer hem möttes vi av en skärrad pappa.

Lilleman hade ramlat ned från klätterställningen, ca 1,3 meter. Han hade tappat balansen, satt sig ner och ramlat baklänges ner för kanten, slagit en volt i klätternätet och landat på mage i sanden. Han fick givetvis ont och grät men var hela tiden vid medvetande och gråten gick förhållandevis snabbt över enligt sambon, han är tålig våran lille kille. Eftersom det snart var Lillemans normala sovtid blev han trött och sambon hade lagt honom i vagnen så han somnat. Där sov han i två timmar, precis som vanligt. När han vaknade var han glad och pigg men ville inte stödja på höger ben. Han gnällde lite varje gång vi försökte sätta ner honom och bara lyfte på benet. Efter ett tag kunde han gå några steg men föll sedan plötsligt ihop när benet vek sig och balansen fanns inte heller riktigt där. I övrigt var han hur pigg och glad som helst. Vi pratade med sjukvårdsupplysningen som sa att vi skulle avvakta och observera lite till. Men det blev verkligen inte bättre så efter någon timme ringde vi igen och de skickade oss till akuten.

 

Väl där hade vi tur för det var väldigt lugnt och allt gick snabbt. En läkare undersökte, klämde och kände och observerade lek och gång. Lilleman sa inte ett ljud förutom att skratta och flörta. Läkaren kunde inte provocera fram någon smärta och hittade inget neurologiskt men eftersom Lilleman inte kunde stå ville han röntga underbenet. Jag vet ju att man inte skall röntga barn i onödan och det kändes inte helt bra att göra det, men det kändes inte heller bra att avböja då det fanns en liten misstanke (<--- tänk om han ändå har en fraktur och vi inte hjälper honom, hemska tanke). Enligt läkaren så kan små barn få en fraktur som ligger där den ska och alltså inte gör så ont – ”toddlers frakture” så vi gjorde en röntgen i alla fall. Skönt nog var det ingen fraktur men läkaren sa att om han fortfarande inte kunde gå efter ett dygn skulle vi återkomma. Lättade åkte vi hem fast känslan av att något var fel bet sig fast.

Redan på kvällen var det något bättre men då började Lilleman ta sig för foten när han blev nerställd på golvet. Jaha tänkte vi, då kanske det är något i foten…

På natten sov han gott. Men det gjorde inte sambon, han hade en sån otrolig ångest över vad som hänt och var livrädd för att det skulle hända något i sömnen och de få gångerna han somnade drömde han mardrömmar. Det förstår jag för fy vad hemskt det är när barnen gör sig illa och man själv är den som är med och inte har kunnat förhindra – smått som stort.

Jag kunde slappna av lite bättre då det inte var min tur att ta Lilleman på natten.

 

Morgonen därpå var det mycket bättre med Lillemans ben, han gick - om än lite haltande men balansen hade han återfunnit. De enda gångerna Lilleman ojade sig och blev ledsen var när han råkade sätta i foten och benet för hårt i golvet.

Senare på torsdag kväll var han som vanligt igen och vi kunde pusta ut.

 

Lilleman hade änglavakt och klarade sig med att bli lite blåslagen, kanske en sträckning i muskel eller så. Men det hade kunna gå mycket mycket värre.

Fast nu har jag dåligt samvete över att vi röntgade honom lite i onödan. Fast tänk ändå om vi inte gjort det och det var något som var fel. DÅ hade det varit värre!

 

Jag har alltid sett mig själv som den som inte är sjåpig och inte söker sjukvård i första taget. Men med barnen har jag blivit mer rädd måste jag erkänna. Det är ju så svårt att veta vad som är riktigt och inte med barn. Fast lika hypokondrisk som min sambo när det gäller barnen har jag inte blivit än.

 

gött med värme

Publicerad 2013-06-25 07:57:00 i Personligt,

Vet inte om det säger mest om den här sommaren eller min oförmåga att värma upp mig själv...
...men i morse åkte stolsvärmen i bilen på!
 
 

matlek

Publicerad 2013-06-24 22:02:00 i Storasyster,

Min dotter har tagit det här med att leka med maten till nya höjder kan man säga.
Mästerverket ni beskådar är "plastdjur i gräddfil".
Mamma blev inte nöjd!

det här med att jobba jour och ha småbarn

Publicerad 2013-06-23 22:28:00 i Familj, Lilleman, Personligt, Storasyster,

Det är ingen höjdare. I alla fall inte om barnen är hemma dagen då man går av jouren.
Natten mellan midsommarafton -fredag, och midsommardagen -lördag, hade jag alltså jour. Det innebär på mitt jobb att börja 16.00 och sluta 07.00 morgonen där på. Mellan 00.00 och 07.00 har vi rätt att lägga oss i ett jourrum och sova (försöka i alla fall, inte alltid så lätt när man bara väntar på att bli väckt för mera jobb) tills vi behövs och då ringer telefonen.
Kvällen var rätt så lugn fram till elva - då rullade jobben in och vi jobbade non stop till tre. Vid tre gick vi och la oss för att sedan bli väckta klockan sex igen. Sen var det jobb tills vi blev avlösta klockan sju. Från jobbet var det direkt hem till en vaken familj och en Storasyster som är vansinnigt mammig för tillfället. Så jag fick vackert hålla mig vaken fram till två-tiden då jag på nåder fick vila på soffan medan hon såg på film och Lilleman sov middag. En halvtimme i runda slängar fick jag ligga där, inte ostört dock då Storasyster var vänlig nog att kolla till mig då och då.
Sambon var inte heller till så mycket avlastning då han också var trött, barnen hade lagt sig sent då de sovit en eftermiddags slummer och på natten hade Lilleman varit orolig (mera tänder på gång). Så han tycke lite att nu var jag hemma och nu var det min tur att ta hand om barnen. Dessutom får han knappt vara i närheten av Storasyster så fort jag är hemma. Den här mammigheten är helt vansinnig och vi hoppas vid gud att den snart klingar av annars får det bli hårdträning på det.
Oturligt nog var barnen pigga på lördagkvällen med och vi fick dom inte till att somna förren vid nio, halv tio. Då var det omedelbart god natt och tack för mig kan jag säga.
Till saken hör också att jag vackert fick stiga upp klockan sju dagen då jag gick på jouren och hade heller ingen tid att vila mig på med alla midsommaraktiviteter. 3 timmars lätt slummer på 38 timmar gjorde att jag var lätt illamående och hade osköna trötthets-svettningar på lördag eftermiddag.
Idag har jag bara varit lätt irriterad så i morgon kanske jag är återställd, då är det ett hektiskt dagpass som väntar. Hej hopp! Rätt in i hetluften!

midsommar

Publicerad 2013-06-21 22:10:00 i Familj, Personligt,

Spenderas såhär...
En än så länge lugn jobbkväll med tillhörande natt. Hela familjen hann ändå fira lite med dans och lek på dagen.Traditionellt med kransar och sura miner på barnen.... Men allt som allt en bra dag.

tjejhelg i Göteborg

Publicerad 2013-06-16 23:16:00 i Personligt,

I helgen styrde vi kosan till Göteborg, jag och ett par tjejkompisar för lite ostört prat (<--- man får ju aldrig prata färdigt eller höra klart vad de andra har att säga när barnen är med), god mat och dryck och så klar tlite shopping. Oj! Höll nästan på att glömma en ostörd natts sömn och hotellfrukost!
En riktig härlig, lugn och skratt-fylld helg har det varit. Och nu är det bestämt, det får bli en årlig tradition att vi åker iväg själva på något skoj.
Kan ni gissa vad vi till 90% pratade om? Barnen så klart, haha! Mammor i ett nötskal.

att jobba har sina fördelar!

Publicerad 2013-06-13 12:11:00 i Personligt,

Förutom de självklara fördelarna med att jobba som att få oavbruten lunchRAST i hela 45 minuter och att få gå på toaletten i fred så är det en klar fördel att åter få ta på sig den blå smurf-pyjamasen med byxor i bästa mamma-modell. Mycket bekvämt!
Måste bara komma ihåg att ta en storlek större. Min gamla storlek stramar lite... Det måste ju finnas svängrum om man skall gå hela dagen.
70-80 kg får det bli.

Ja här händer det inte mycket...

Publicerad 2013-06-11 22:49:00 i Familj, Lilleman, Personligt, Storasyster,

Sen jag började jobba har liksom blogg-lusten försvunnit lite. Men det är roligt att se att det ändå är några som troget kikar in. Tack :) Jag får väl se om lusten kommer tillbaka så småning om, till dess - håll ut!
 
Kan ju i alla fall berätta lite kort att Sambon tycker det är jobbigare än väntat att vara hemma (inte oväntat från min sida mig, haha). Kan även bero på att båda barnen har någon slags kris just nu. Lilleman har tand-kris och är ständigt grinig och klängig. Han har även blivit en rikig pappa-gris och mamma duger inte till särskilt mycket, om ens något. Storasyster är mammigare än någonsin. Hon och pappan har gått i klinch ett antal gånger om diverse mer eller mindre stora saker. Mycket trots och stora protester på grund av förändringen har kommit ur den lilla kroppen och sambon är tyvärr dålig på att hantera tjej-känslor. Lern by doing helt enkelt.
 
I morse blev Storasyster så otroligt förtvivlad att jag hunnit åka till jobbet innan hon vaknade och att hon då inte hunnit säga godmorgon att de fick ringa till mig. Tyvärr kunde jag inte svara då utan fick ringa upp senare och då hade hon lugnat sig men ville ändå prata och då blev hon ledsen igen. Då var det jobbigt kan jag säga, jag fick kämpa med tårarna jag med. Tillslut kom vi i alla fall överrens om att det var och att säga godmorgon på telefon och sedan kramas ordentligt när jag kom hem.
När jag kom hem på eftermiddagen var jag dock inte så mycket att ha. Pappa var det som gällde även för Storasyster en bra stund innan det blev som vanligt igen. Lilleman den lilla pappa-grisen började stortjuta så fort jag skulle ta över så pappa kunde vara med Storasyster. Det fick bli till att muta med diskning. Det älskar han! Haha
 
För övrigt har jag sparkat mitt lata arsle ur soffan i kväll och tagit en powerwalk med grann-mammorna. Hoppas det kan bli en vana. Men jag lovar inget.

våran minisemester på Astrid Lindgrens värld

Publicerad 2013-06-08 22:50:00 i Familj, Lilleman, Storasyster,

Idag är det en vecka sedan vi gav oss iväg tvärs över landet till Astrid Lindgrens värld. En resa som tar lite drygt fyra timmar. Utan barn och alla stopp det innebär vill säga.
Storasyster har en tendens att bli åksjuk. Inte lika illa som jag var när jag var liten vilket är skönt men tillräckligt för att det ska bli jobbigt att åka längre sträckor. Lilleman tycker det är oerhört tråkigt att sitta fast och stilla. Inga vidare reskamrater att ha.
Vi satsade på att åka efter frukost och att det fick ta den tid det tog.
Efter frukost, lite sista packning, en sprucken läpp och ett sargat knä (krock mellan syskon) kom vi äntligen iväg vid nio-tiden. Efter 40 minuter var det dags för första stoppet. Det här bådade ju gott... Lite luftning och lek och några äggmackor senare fortsatte vi... för att köra vilse i Göteborg. Det börjar ju bra det här... När vi tagit oss igenom felkörningen tog vi oss lite kexchoklad i bilen för att lugna nerverna. Tur att jag satt fram och slapp se kladdeländet där bak. "Det är väldigt praktiskt med snuttar" mumlade Lilleman i baksätet efter avslutad mumsning. Tror jag det, för vid nästa stopp var han så ren och fin. Det kan man inte säga om snutten.
Vid halv ett var det hög tid för lunch. I Bollebygd. Små bitar av bilåkning i taget var det. Efter det kunde vi köra på lite då barnen somnade. I någon timme, sen började Storasyster klaga därbak. Vi kämpade på med några små stopp in emellan. Kissepaus för pappa. 100 meter senare var Storasyster kissig.... Justering av bilbälte som klämde på magen och så vidare. Ett glass-stopp fick det bli också innan vi var framme. När vi närmade oss hotellet var det dags för en sista felkörning. Såklart körde jag fel 100 meter innan hotellet i en sista rondell. Ganska lätt avklarat dock efter lite kartläsning. När vi var framme vid hotellet var klockan halv fem så det var installering på rummet i väntan på kvällsbuffén som gällde.
 
På natten var det ett fruktansvärt åskoväder. Men vi hade tur för dagen därpå var det perfekt väder att gå i parken på. Mulet och lagom varmt. Bara några regndroppar precis innan vi skulle gå hem.
På Astrid Lindgrens värld träffade vi Pippi och Prussiluskan, Kling och Klang, Madicken och Lisabeth och Karlsson på taket.
Vi åkte på försäsong så det var lagom mycket folk men alla karaktärerna var inte där och föreställningarna hade inte startat. Men det var ändå att föredra tycker jag för att slippa knö med för mycket folk. Det blev en härlig dag blandat med de obligatoriska utbrotten från Storasyster. Ett för att hon råkade få en droppe vatten på byxorna när ett annat barn hoppade i en pöl och ett för att... tja, vem vet - bara för att helt enkelt. Lilleman gjorde inte så mycket väsen av sig och sov bort en hel del.
Hemresan gick mycket smidigare. Barnen somnade innan vi hunnit ut ur Vimmerby och sov i en timme. Medans vi körde fel...igen... Sen vaknade Storasyster och mådde illa trots åkbanden mot åksjuka. Bara till att stanna bilen och lufta oss. Efter det gjorde jag en otroligt smidig manöver och klättrade över en av bilstolarna och knödde ner mig i mitten där bak. Nu kunde vi leka oss igenom bilresan hela vägen till Falköping för att där käka kvällsmat på McDonalds. Därifrån var det bara en dryg timme hem och barnen fick klara sig själva där bak. Lilleman somnade ganska snart och Storasyster gjorde det samma så småning om. Hem gick resan på runt fem timmar, lite bättre än ca åtta dit.
 
Summa summarum en härlig mini semester med små barn och allt vad det innebär.

Sveriges nationaldag

Publicerad 2013-06-06 23:13:00 i Familj, Lilleman,

Hos oss blev det en alldeles vanlig helgdag. Vi var på tok för trötta för att hitta på något speciellt för att fira denna dag. Lilleman föder nämligen tänder så det står härliga till. Han tar dom i sjok. Just nu är två av fem pågående ute, däribland hörnisarna uppe. Ni kan ju tänka er vad här är livat...Vi har dock ätit älggryta hos mormor och morfar. Älg är väl inget dumt sätt att fira Sverige?

hantverkare, utbrott och en enorm BH

Publicerad 2013-06-05 23:05:00 i Personligt, Storasyster,

Vi ska ju bygga om här hemma och idag kom kakelsättaren hit. Inget konstigt med det - vi hade avtalat att han skulle komma och stämma av vad som skulle göras. Men han gjorde en chansning och kom på spontanbesök. Helt okej, men då får det vara stökigt, här bor det faktiskt barn. Lite synd bara att han knackade på dörren två sekunder efter att Storasyster fått ett utbrott på pappa för att hon inte ville ha sås till maten och därför kastat hela tallriken i golvet. Jaja, sånt kan hända och vi skrattade lite nervöst åt det tillsammans medan hon stortjöt på sitt rum. Det hela gick smidigt och bra ändå.
 
Nu när jag satt på toa innan läggdags fick jag se det här som hängt i badrummet sedan igår kväll...
...en enorm BH som hänger rakt i fösta blickfånget och välkomnar alla och envar in i badrummet.
 
Storasyster gav pappa en förlåt-teckning efter tallriksincidenten men i övrigt har de bråkat mest hela dagen, värre än någonsin. Hon är så otroligt mammig och trotsig och pappan kan inte riktigt hantera det. Jag hoppas verkligen, för allas skull, att det rättar till sig snart!

första och andra dagen av skiftbytet

Publicerad 2013-06-04 22:10:00 i Familj, Personligt,

I går var alltså första dagen på jobbet efter 1,5 års graviditetsledighet och föräldraledighet.
Att stå upp var inga problem, det var näst intill sovmorgon ju, haha - även om barnen för en gångs skull sov lite längre än vanligt, morr!
Sen det var väldigt skönt att få göra sig i ordning och äta frukost helt för sig själv. Men i bilen till jobbet började det krisa. Det kändes helt fel. Något saknades, känslan av att något var fel killade hela tiden i ryggen. Väskan var alldeles tom, inga blöjor eller en massa extrakläder. Inga barn som tjoade i baksätet. Hade hela tiden en känsla av att jag glömt något.
Väl på jobbet imponerade jag på mig själv med att komma ihåg hela tre koder! Helt otroligt! Jag kunde komma in i omklädningsrummet, stämpla in mig och komma in i ett utav datasystemen. Mer vågade jag inte utmana ödet, de resterande systemen tänker jag undvika några dagar till....
Dagen flöt på bra och jag kom in i arbetet ganska fort. Med god hjälp av mina snälla arbetskamrater förstås. När eftermiddagen kom var jag dock helt slut i huvudet. Jag var så trött i bilen hem att det nästan var farligt att köra. Huvudet är inte alls vant vid att behöva tänka och koncentrera sig så hela dagen.
Väl hemma kunde jag äta middag i lugn och ro då resten av familjen var på lekplatsen. I fem minuter. Sen kom dom hem, godingarna. Lilleman blev genast glad och ville kramas och gosa. Så ljuvligt! Storasyster däremot blev först väldigt anti mamma, men efter ett par minuter fick jag allt en kram och puss från henne med. Sen fick jag avnjuta resten av middagen med två barn klängandes på mig. Kändes mycket bekant. Sen följde förstås hemmets sysslor; vattning av blommor ute och inne, diskning, leksaksröj, badning och nattning av barn och lite annat smått och gott medans sambon stack iväg och tränade. Var det så här vi gjorde när jag var hemma? Nåja, jag ger honom någon vecka att komma in i det, sen får han baskemej sköta hemmet mer än så här.
Idag har jag varit riktigt trött men känt mig mer som hemma på jobbet. Hemma däremot har det varit kaos. Sambon, stackarn, har fått tampas med en vansinnigt trotsig och hysterisk Storasyster hela dagen - med 5 timmars förskolepaus. Han var fullkomligt förtvivlad och redo att kasta in handduken efter andra dagen. Men nu är jag ledig i ett par dagar så kan vi hjälpas åt igen. Sen blir det nya tag.

snabbresumé

Publicerad 2013-06-02 23:15:00 i Familj, Personligt,

Fredag, lördag och söndag har bjudit på kompisbesök och lillsemester med familjen i Vimmerby och Astrid Lindgrens värld. Har egentligen massor att berätta men i morgon väntar en hård dag då det är skiftbyte här hemma. Sambon blir hemmaförälder medan jag går tillbaka till arbetet. Så dags att sluta ögonen och föröka sova lite. Hoppas på att få tillfälle att berätta om helgen som varit men vi får se hur det blir med bloggandet fram över, hur mycket tid det finns över helt enkelt. På återseende. God natt!

Om

Min profilbild

2-barns-mamman

Jag är en 32-årig två-barns-mamma som bor med min lilla familj på västkusten. Detta är med all säkerhet inte den snyggaste eller mest väl-designade blogg Du kommer att läsa (har inte så mycket tid över till det utan det blir mycket mobilbloggande i sängen innan ögonen faller ihop för natten - hoppas Du har överseende med det) men det som skrivs här är helt sanningsenligt det som händer i vår familj och hur jag känner det. Eftersom jag tycker att det är skönt att höra att andra också kan ha det jobbigt ibland, att man inte är ensam - för det är man inte - alla har sina "ups and downs", skriver jag här utan försköning. Om både rosa ludd och åskmoln. Jag försöker skriva med humor och jag skriver absolut med kärlek för jag älskar var och en i min familj väldigt högt. Välkommen! Jag hoppas Du stannar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela