åskmoln och rosa ludd

Här delar jag med mig av våran familjs vardag. Familjen består av Storasyster (född 2009) som delar ut order med samma nyck-fullhet som en galen diktator, Lilleman (född 2012) som är väldigt god och glad för det mesta men börjar visa sitt humör som inte är helt olikt systerns (<--- hjälp), Sambon - tillika barnens pappa och så mig - mamman.

Nattlig terror

Publicerad 2012-12-29 21:41:00 i Familj, Lilleman,

Jag minns att när Lilleman var sisådär 5 månader eller så, då började jag längta efter natten redan vid fyra-tiden på eftermiddagen. För på natten fick jag lugn och ro, även om han skulle ammas var annan timme så tyckte jag det var lugnare än dagen.
Nu är det precis tvärt om. Det är terror på natten med alla amningar och snuttningar bara för att han inte längre tar nappen. Senast i natt var vi uppe mellan 03:30 och 05:30. Det var amning, lyssna till högljutt joller och en timmes skakning och vaggning av säng innan han vilken slut somnade... För att vakna igen en halvtimme senare. Då gav jag upp och gav honom tutten att snutta på och han somnade omedelbart om för att sova ett par timmar till innan det var morgon.
Lyckligtvis var sambon ledig idag så han tog båda barnen en stund på morgonen så att jag fick vila till ljudet av morgon-stökande barn. De var lugna och fina men man kan ju inte begära att det ska vara knäpptyst.
Sedan en dryg vecka tillbaka har vi alla fall fått Lilleman att somna efter gröt-kvällsmat i stället för till tutten på kvällarna men det känns som det är en bit kvar innan han klarar sig på natten. För han är verkligen en hungrig kille som äter ordentligt ett par gånger minst på natten fortfarande.
Är det någon som har lite tips på hur man får barn att äta på flaska och ta napp? Vi har tömt våra huvuden på idéer!
 
Jag och barnen har varit hos mormor och morfar idag så sambon har fått lite egentid.
Jag hade turen att få bli bjuden på lutfisk och ris a la malta. Nu är julen räddad. Eftersom det bara är jag som äter det i våran lilla familj blir det inte att jag gör det hemma.

Fantasilek

Publicerad 2012-12-28 23:34:00 i Familj, Storasyster,

Jag älskar att få följa med till vår 3-årings fantasivärld.
Allting kan bli vad som helst. Idag har våran enorma tvätthög varit en häst.
Den var lite bred att sitta på men "den är inte tjock, den har mycket päls"
Så den behövdes ryktas. Locket till makaron-burken fungerade utmärkt som ryktborste.

En julhelg att minnas...

Publicerad 2012-12-26 23:04:00 i Familj, Storasyster,

God fortsättnig på er! Hoppas ni haft en riktigt härlig jul!
Denna julen blev inte riktigt så avslappnad och välplanerad som vi tänkt oss.
Vi firade här hos oss med våra respektive familjer och en faster och kusin till mig. 12 vuxa och våra två små.
Vi hade förvisso delat upp så att alla tog med lite mat var för att vi skulle slippa stå med allt, men hur det än är så ska det ju fixas och donas en del ändå.
Eftersom 3-åringen drabbades av magsjuka ett par dagar före jul kom vi lite på efterkälken med allt. Tur då att man har underbara familjemedlemmar att luta sig mot sen får det bli som det blir.
Kvällen före julafton får 3-åringen lite utslag på handen. Vi smörjer med kylbalsam, det går över och vi tänker inte mer på det mer än att det var lite underligt då hon inte blivit utsatt för något nytt varken via mat eller kontakt.
Julaftons morgon börjar med nya utslag som sprider sig under förmiddagen till hela händerna och fötterna. Vi googlar lite på symptom, vilket man inte ska göra för då blir man ju dödssjuk med en gång, och blir oroliga och väldigt fundersamma på vad detta kan vara. Så vi ringer sjukvårdsupplysningen, där vågar de inte säga vad det är och vågar inte heller låta oss vara hemma för egenvård utan skickar oss till vårdcentralen.
Detta händer alltså lagom till att alla gästerna anländer för att äta julbord.Tur som sagt att det är familjen. 3-åringen, sambon och jag åker och de får råda sig själva.
Eftersom sjukvårdsupplysningen meddelat oss att tiderna på vårdcentralen var slut befarade vi det värsta med lång väntan. Men som tur är är väntrummet näst intill tomt och vi får komma in med en gång.
En trevlig men aningens förvirrad doktor konstaterar vanliga nässelutslag - som vi själva trott innan googlandet - till följd av hennes tidigare infektion. Skönt.
Nu har det gått ytterligare några dagar och det hela har fortsatt men börjat avklinga.
Nu tror vi att det är femte sjukan hon fått.
Så nu håller vi tummarna att resten av familjen klarar sig.

Creepy tomte

Publicerad 2012-12-21 13:13:00 i Personligt, Pyssel,

Vi sitter och julpysslar lite min hängiga 3-åring och jag. Lilleman ville inte vara med, alldeles för tråkigt att sitta still sa han..
Inte vet jag men ska inte tomtar se så där mysiga och snälla ut? Är inte säker på att jag skulle släppa in den här galningen i huset...
Han är ju alldeles vild i blicken!

Räddande mormor i nöden

Publicerad 2012-12-21 10:38:58 i Familj, Personligt, Storasyster,

Jag måste på allvar sluta att göra upp planer...
Igår hade jag tänkt att fixa sista julklapparna och julmaten när 3-åringen var på dagis för sista gången innan vi tar jul-lov. Men så vakande hon med ont i magen... nej inte magsjuka nu... fast å andra sidan kan hon klaga på ont i magen ibland.
Jag ringer dagis och jajamän där går det något magvisus, en del kräks andra behöver bara gå på toa lite mer... hoppas innerligt på det senaste för våran del.
Det får bli en hemma-och-mysa-och-kurera-sig-dag idag tänkte jag.
Men som en räddande ängel ringer min mamma och undrar om jag vill ha någon hjälp idag, hon är nämligen ledig.
Sagt och gjort kommer hon och tar barnen. 3-åringen mår bättre efter ett toa-besök och ser mycket piggare ut,  skönt.
När jag kommer hem efter att ha handlat färdigt alla klappar och all mat har min goa mamma inte bara haft hand om barnen och lekt med dom hon har städat det som var kvar inför jul (vi skall fira här allesamans). Hon stannar även kvar och tvättar, viker tvätt, stryker dukar och diskar. Har jag inte en underbar mamma så säg!!

Julstök och nattliga upptäckter

Publicerad 2012-12-19 22:30:00 i Familj, Personligt,

Ja, här händer det inte mycket, men ni vet hur det är. Julen närmar sig och med den en massa saker att fixa så bloggen blir inte så uppdaterad för tillfället men jag ska bjuda på lite nattliga upptäckter...
I natt, som för övrigt var hyfsad tack vare tips (se kommentarer här) från Yohanna, låg jag i amnings-dimmorna och upptäckte att jag i stort sett låg på rygg men ändå kunde amma Lilleman som låg vid sidan om mig...!
Herregud vad långa tuttar jag måste ha fått!

omprioritering

Publicerad 2012-12-18 11:57:00 i Familj, Lilleman, Personligt,

Dagens planer på att inhandla de sista klapparna och julmaten medans 3-åringen är på dagis gick om intet i natt. Ytterligare en natt av gråt och vakenhet... Vi är helt slut, Lilleman och jag.
Så vi gjorde det enda rätta, gick och la oss. Lilleman har nu sovit i snart två timmar och jag har legat i soffan och vilat. Tyvärr inte somnat då jag inte riktigt kan slappna av, ligger hela tiden och väntar på att han ska vakna... Typiskt! Men att ligga i soffan och blunda är inte fy skam!
Se där ja, nu hörs det öööö i från sovrummet, han är vaken, min prins!

Tandsprickning

Publicerad 2012-12-15 08:36:00 i Lilleman, Personligt,

Just nu går vi igenom en jobbig period med Lilleman.
Han är väldigt svår att få somnat både på dagen och kvällen. Han som vi bara kunde lägga ner i sängen och vagga och sjunga lite för, den tiden är förbi. Nu är det bara mammas tutte eller möjligtvis vagnen som gäller. Sen vaknar han en massa gånger på natten, både för att äta och för närhet och bara snuttning på tutten. Det är väldigt frustrerande att han inte tar nappen längre.
Jag hoppas att det är för att fyra tänder i överkäken är på gång samtidigt och att det inte känns bra med napp då. Han tar ju inte välling på någon slags flaska heller, har prövat allt - flaska, pipmugg, olika nappar och olika vällingsorter men inget duger. Så vi har ju inget att byta ut tutten med, men så fort de där tänderna kommit fram hoppas jag att han ska ta nappen igen. Håll tummarna.
Det här med tänderna gör honom även gnällig på dagen och han vill helst bäras.
Det har gett mig en ordentlig ryggvärk att bära runt på klumpen dagarna i ända. 10 kilo mjölsäck är inget man gärna bär runt på hela dagen om man säger så...
Det känns som jag ska gå av på mitten trots värktabletter och jag stapplar runt dubbelvikt här hemma plus att jag går som om jag skitit på mig.
Det är inte så lätt att få vardagen att funka med två barn då kan jag säga...
Jag har haft diskbråck och det kändes precis såhär. Jag hoppas innerligt att det inte är det som kommit tillbaka!

Hjulskydd

Publicerad 2012-12-14 16:23:00 i Familj, Lilleman, Personligt,

Dom är jag evigt tacksam för idag. Idag kör vi nämligen vagn inomhus. Lilleman är på uselt humör och ska bara bäras. Inte så lyckat när mamman har djävulskt ont i ryggen, trots värktabletter, efter en veckas kånkande på Lilleman. Tur att det funkar att åka vagn också!

Hur man...

Publicerad 2012-12-13 12:34:00 i Familj, Lilleman,

...får en liten kille med tandsprickning att sitta lite själv på golvet i stället för att bäras
Man öppnar kylskåpet. Mycket roligt där inne!
Nu kan mamma städa upp efter lunchen..

I sambons fotspår

Publicerad 2012-12-13 10:11:00 i Familj, Personligt,

Här kommer ett axplock av vad jag hittills hittat som tillhör sambon på dagens plock-runda
spagetti-förpackning från i går eftermiddag när han fyllde på burken
clementinskal från igår kväll
miniräknare, penna och någon slags uträkning på soffbordet
EN strumpa på vardagsrumsmattan
så klart det sedvanliga klädhögen på fåtöljen i vardagsrummet. En tillfällig garderob som blivit permanent?
en tröja på byrån i hallen

Två fullspäckade dagar

Publicerad 2012-12-10 23:44:00 i Familj, Lilleman, Mat & Bak, Pyssel, Storasyster,

Söndagen bjöd på kalas och tomtestig. Väldigt mysigt båda två. Tyvärr har jag inga foton att bjuda på, glömde helt bort att fota...
Idag har vi också haft fullt upp minsann.Vi har bakat Anitas pepparnötter. Helt underbara små kakor i munsbits-storlek.
 
Lilleman var inte riktigt med på noterna så han fick hänga på magen i sele, det var ett tag sen han gjorde det och några kilo sedan så det var lite tungt. Men han gillade det och grabbade genast tag i degen och stoppade i munnen. Mums hördes det! När vi var klara kom jag, min idiot, på att det kanske hade varit smartare att flytta baket till köksbordet i stället så att Lilleman kunde sitta med ordentligt i sin stol... Jaja, är huvudet dumt får kroppen lida heter det ju..
.
Goda kakor blev det i alla fall!
Vi har även pysslat och gjort garn-änglar, dagens adventskalender.Ska bara fixa till huvudena.
Pappaängel och barnängel.
3-åringen gjorde även sitt egna pyssel - fårfäll till dockan...

Hej mitt vinterland!

Publicerad 2012-12-08 16:44:00 i Familj, Personligt,

Idag har det varit en sån där härligt solig, klar och krispig vinterdag.
Vi bestämde oss i förmiddags att packa in oss i bilen och åka till barnens farmor och farfar för en dag i snö och solsken.
Pulka, skridskor och vagn packades in tillsammans med det sedvanliga flyttlasset man har med sig som småbarnsföräldrar så fort man åker någon stans.
Precis som här om dagen var det kalabalik vid påklädningen. Det tog sån tid för oss att komma i väg att svärföräldrarna hann bli oroliga för oss. De trodde att det hänt något. När de ringer är vi i alla fall en bra bit på väg.
3-åringen sover som en stock när vi kommer fram, fullkomligt slut efter allt trots.
Vi hinner väl kanske vara ute en halvtimma innan 3-åringen fick nog och hade "frysit ihjäl om tårna". (Hon är väl som sin mor, helt oförmögen att med egen kraft värma upp och behålla värme i händer och fötter - kallblodig om ni så vill).
Innan dess var det för övrigt mest sura miner från denna frusna dam efter att ha ramlat av pulkan som pappan drog bakom sig på isen (han har nog lite kvar att lära om flickors känslighet i dessa lägen) och över att hon inte hade några egna skridskor (hrm tomten, en liten vink här).
Jag, barnen och farmor åker hem och värmer oss medan de stora pojkarna (pappan och farfar) lägger straffar med en pappers-boll på varandra.
Vi fick i alla fall lite luft och sol på oss, skönt!
 
Skottning och sopning av isen
 
Syskon-kärlek i pulka, storasyster skulle så klart sitta i lilebrors knä, fullkomligt logiskt
 
Bambi på hal is. Det var ett tag sedan jag stod på ett par såna här...

Klapp på axeln till mig!

Publicerad 2012-12-07 23:08:00 i Personligt,

Idag, kära läsare, lyckades jag med konst-stycket att ta en dusch (jag är väl inte direkt känd som någon snabb-duschare precis men idag gick det lite fortare än vanligt) när jag var ensam med två vakna barn.
Kanske inte något stort steg för mänskligheten men ett rejält kliv för mig!
Det gick hur bra som helst. Intvålning och schamponering varvades med titt-ut lek och ivrig påhejning av stående längdhopp och strösslande av komplimanger till 3-åringen om hur duktig hon är att klara sig och att ta hand om lillebror. Och hur duktig hon är som "duschar" lillebror och sig själv samtidigt som mig.
Allt fortlöpte utan minsta incident, gråt eller gnäll.
Frågan är om man vågar utmana ödet och göra om det...?

Lagen om allts...

Publicerad 2012-12-07 16:33:00 i Personligt,

Jaha, svärmor har varit snäll och tar barnen nu i eftermiddag så att jag kan få åka och köpa presenter och julklappar i lugn och ro för en gångs skull.
Vad händer? Jo, nu har jag redan suttit i stilla kö i över 40 minuter på grund av olycka. Jag är ju så nära, 2 minuter till så hade jag varit framme vid köpcentret... Suck!
Det är svinkallt!!!
Uppdatering; Dryga timmen fick jag sitta i bilen och frysa rumpan av mig! Jag som är allergisk mot kyla!
Jag fick i alla fall gjort det jag skulle, nästan allt klart nu inför födelsedagar och jul, skönt!

Andra bullar!

Publicerad 2012-12-06 13:46:00 i Familj, Personligt,

Efter att ha åtnjutit sovmorgon - till sisådär kvart i nio - två mornar på raken (visserligen har det varit lite senare kvällar för barnen här hemma då sambon varit hemma efter åtta och nattningen inte funkar utan honom eftersom båda barnen kräver varsin personlig nattare. Vi har även haft en liten kille med 40 graders feber, antagligen tand-feber för den försvann på ett dygn, och de vanliga natt-vaken, men det är vardags-mat - nu snackar vi ju härligt smarriga smöriga andra bullar!) var det uppstigning klockan 5 idag!
Vi fick förhandlat fram kvarliggning i sängen tills klockan nästan var sex åtminsonde men sen var det upp ur sängen marsh! Jippi! Det är ju inte så man studsar upp vid den tiden precis. 
Därför har det så att säga varit en aningens förskjutet dags-schema här idag.
Jag försökte få 3-åringen att slumra lite när Lilleman sov vid halv tio men icke, hon var hur pigg som helst, jaja vi kör väl på tänkte jag.
Sen var det lunch; klockan halv elva är inte varje dag...
Efter det var det ut i snön som gällde. Här har vi strålande solsken, sju grader kallt och 5-10 cm snö. Härligt att komma ut tänkte jag, men icke!
Det börjar så klart redan vid påklädning, 3 -åringen trotsar som vanligt med kläder hit och dit. Tillslut har jag i alla fall fått en svettig tjej, en grinande och supertrött bebis och en genom-svettig mamma ut ur dörren. Med de för årstiden passande kläderna.
Sen när vi kommit en tredjedel till lekplatsen, Lillebror halv-sovande i vagn och en tjej som absolut skall gå - i alla fall hitintills - så tar det tvär-stopp. 3-åringen sätter sig på marken och stört-grinar. Hon orkar inte gå, hon skall inte åka vagn och inte pulka. Ingentig!
Tillslut går hon med på att vända hem, hämta napp och snutte och en fäll till pulkan. Sagt och gjort. 
När vi så äntligen kommer fram till lekplatsen hör jag  - Mamma jag vill ändå inte leka!
Så hon får krypa ner i dubbelvagnen och vi vänder hem.
Nu sover båda som små törn-rosor...

Hädanefter går jag under namnet "hon med frisyren" här i grannskapet

Publicerad 2012-12-05 23:14:00 i Familj, Personligt,

Jag förstod inte alls det roliga i det hela när grannpojken ringde på tidigare i kväll och flinande talade om att han hade backat på våran brevlåda. Förren jag stängt dörren och fick se mig i spegeln... Ja just det, vi höll på att leka frisör...
Kan lova att bilden inte alls gör frisyren rättvisa... Det kanske inte heller var till någon hjälp att jag fortfarande struttade runt i underställ efter dagens pulka-åk...

"De e mycke nu"

Publicerad 2012-12-04 23:11:00 i Familj, Personligt,

Nu ska vi se om jag kan få ordning på mitt inlägg som skulle varit i går...
Detta är alltså skrivet som igår.
När vi kom inflängande (sircus 45 minuter för sent) på dagiset upplyses jag om att det går magsjuka på avdelningen. Hu! Vi vänder i dörren för det vill vi inte dra hem!
Men shit, idag passar väldigt dåligt att ha stora tjejen hemma... Idag är det ju fullt upp hela förmiddagen.
Kl 11 har vi fått en panik-tid för att byta däck på sällan-bilen. Sambon kom nämligen på igår kväll att han måste ha den bilen till jobbet i morgon och vi har bara sommar-däck på den.
Direkt efter däck-bytet, kl 11:30, skall jag vara så MVC (nej, inga fler barn, bara efterkontroll). Att ha med Lilleman är inga problem han åker i baby-skyddet som är lätt att flytta mellan bilarna men stora tjejen har vi ingen bilstol till i den bilen.
Jaha, hur ska jag lösa det här. Efter lite brain-stormande gör jag en chansning och ringer barnens mormor. En sån tur jag har, hon skall jobba kväll och kan efter lite omkastning av sin dag hjälpa mig.
Hon och morfar bor ca 10 minuters bilväg bort och är helt underbara på att hjälpa till och ställa upp i ur och skur. Vet inte vad vi skulle gjort utan dem. Svärföräldrarna är för övrigt lika dana och bor inte heller så långt bort. Vi har tur att ha båda så nära. Inte bara för att få hjälp utan för att våra barn kan få träffa dom ofta och få en nära relation.
Så allt löste sig till slut! Tack underbara mamma!
          
En bild på vår ute-gran som levererades av mina föräldrar i söndags eftermiddag (hann alltså även med lite glögg-mys med dem utöver allt annat i söndags). Nu har jag satt i ljusslingan så nu glittar den på kapp med resten av vårat adventspyntade hus.

Morr!

Publicerad 2012-12-03 23:32:00 i Personligt,

Jag hade precis skrivit klart ett långt inlägg men råkade radera i stället för publicera...suck!!
Nu är jag trött så jag gör ett nytt försök i morgon.God natt!

Freedom

Publicerad 2012-12-02 23:15:00 i Familj, Personligt,

Idag tog pappan i huset med sig båda barnen till farmor och farfar.
Egen tid till mamma med andra ord!
Hmm, vad ska man göra med all denna tid som plötsligt trillade in? Jo, jag dammsög, tvättade golven, tvättade några maskiner tvätt, vädrade och bytte sängkläder, bytte lite gardiner hängde upp några tavlor, fixade lite med årets julklapps-foto-bok, tog hand om disken och tog det lite lugnt med en film.
Herregud vad man får gjort när inte man och barn är i närheten!

Om

Min profilbild

2-barns-mamman

Jag är en 32-årig två-barns-mamma som bor med min lilla familj på västkusten. Detta är med all säkerhet inte den snyggaste eller mest väl-designade blogg Du kommer att läsa (har inte så mycket tid över till det utan det blir mycket mobilbloggande i sängen innan ögonen faller ihop för natten - hoppas Du har överseende med det) men det som skrivs här är helt sanningsenligt det som händer i vår familj och hur jag känner det. Eftersom jag tycker att det är skönt att höra att andra också kan ha det jobbigt ibland, att man inte är ensam - för det är man inte - alla har sina "ups and downs", skriver jag här utan försköning. Om både rosa ludd och åskmoln. Jag försöker skriva med humor och jag skriver absolut med kärlek för jag älskar var och en i min familj väldigt högt. Välkommen! Jag hoppas Du stannar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela